Szakdolgozat nyelvezete, stílusa

Ha szakdolgozatot írsz, akkor jó, ha tudod, hogy a nyelvezet és stílus szuper fontos

Egy jól megírt dolgozat nem csak könnyebben érthető, de profin is néz ki.

Íme néhány tipp, hogy a te dolgozatod is úgy sikerüljön, hogy aztán mindenki csak úgy kapkodja a fejét!

Legyél egyértelmű és világos, mint a nap

Kerüld a bonyolult kifejezéseket és a hosszú mondatokat. Ha egyszerűen és világosan fogalmazol, mindenki jobban megérti, miről beszélsz.

Például ahelyett, hogy azt írnád: "Az entitások közötti szinergikus interakciók jelentős mértékben befolyásolják az ökoszisztémák dinamikáját", mondhatnád így: "Amikor két dolog együttműködik a természetben, az nagyon megváltoztathatja környezetüket."

Tartsd magad a pontokhoz

Amikor írsz, minden bekezdésnek legyen egy világos célja. Ne kalandozz el!

Ha a barátaiddal mesélnél valamiről, nem ugrálnál ötletekről ötletekre anélkül, hogy befejeznéd a gondolatot, ugye?

Ugyanez igaz a szakdolgozatra is.

Légy következetes

Használd ugyanazokat a kifejezéseket az egész szövegben, és tartsd be a formai szabályokat.

Ha egyszer "film" szót használtál, ne hívják "mozinak" két bekezdéssel később. Ez segít abban, hogy a dolgozatod rendezett és átlátható legyen.

Figyelj a részletekre

Helyesírás, nyelvtan, és írásjelek – ezek is számítanak!

Ha ezek rendben vannak, sokkal hitelesebb lesz a munkád. Használj helyesírás-ellenőrzőt, vagy kérj meg egy haverodat, hogy olvassa át, mielőtt beadod.

Példa a valóságból

Képzeld el, hogy egy szakdolgozatot írsz a mesterséges intelligencia használatáról a zeneiparban. Egy egyszerű, laza stílusban írhatnál arról, hogy a zenészek most már gépek segítségével írják a dalokat, amitől gyorsabb és izgalmasabb a zeneszerzés. Ezt megmutathatnád például egy ismert előadó új albumának elemzésével, ahol elmagyarázod, hogyan használta a mesterséges intelligenciát a slágerek létrehozásához.

Összegzés

A szakdolgozat írása nem egy száraz kötelezettség, hanem egy lehetőség arra, hogy megmutasd, mennyire vagy képes érthetően és érdekesen kommunikálni.

Haköveted ezeket a szempontokat, a dolgozatod sokkal érdekesebb és érthetőbb, és a tanáraid is jobban fogják értékelni.

Azonban, ha szeretnéd egy inkább kicsit Formálisabbá tenni a szövegedet akkor Pontbot ebben is tud segíteni!

Formálisabbá tenni Pontbottal

Az előző szöveg a következőképpen néz ki Pontbottal:

"A csokoládé és az Oreos csokoládé adatainak összegyűjtéséhez a következő összefoglaló táblázatot készítettem, amely a következő attribútumokat tartalmazza: a grammok száma, az Oreos-darabok megléte vagy hiánya, a csokoládédarabok száma, az átmérő mérete és a csokoládé piaci ára. Az ár meghatározásához kiskereskedelmi árképzési logikát használtam, amelyet a sarki bolt adatbázisából nyertem."

"Az adatok azt mutatják, hogy az Oreos csokoládé 25%-kal több tartalommal rendelkezik, mint a versenytársak. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy OREO-darabokat tartalmaz. Sok fogyasztó számára ez erős vásárlási előnyt jelenthet."