Mi a plágium és hogyan "játszhatod" ki?

Hát igen, az ős régi ellenségek az egyetemista és a plágium, Dávid és Góliát.

Dávid és Góliát

Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt, amikor más munkáját saját publikált munkádban sajátodként, jelölöd meg, forrásmegjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül.

Abban nincsen semmi rossz, hogy sok forrásból dolgozol, sőt igazából jelzed is vele, hogy erőt és energiát fektettél bele abba, hogy egy összefüggő és releváns kutatási munkát hozz létre.

A legegyszerűbb módszer tehát ha megjelölöd a forrást. Onnantól kezdve már nem plagizálsz. 🤷

Erre gondoltak az egyetemen is, és hoztak egy szabályt. Maximum X% lehet plagizálás a művednek (Egyetemtől függ ez a szám).

Találtam egy tök jó szöveget és átakarom írni, az plagizálás?

Azt úgy hívják parafrázis, azaz átfogalmazás. Szinte mindenki ezt csinálja, ez egy nyílt titok.

Persze, most a bökőt a nyakamhoz tarthatnád és kijelenthetnéd "hogy te nem, ilyet nem csinálsz", de gondolj egy kicsit bele.

Az egyetemen tanult anyagokból, kialakult egy gondolat, ami eddig nem a tiéd volt, lényegében csak a saját szavaiddal fogalmazod meg. Akkor te is plagizálsz? 😉

Most hogy tisztáztuk, haladhatunk tovább.

Ha kibővíted a saját gondolataiddal, az már "részben plagizálás", ha megjelölöd azt a részt, ahonnan jött az "ihlet", már nem plagizálás.

Pontbot ebben szuperül tud neked segíteni, csak ne felejtsd el kibővíteni a saját gondolataiddal is.

Melyik a legjobb plágiumellenőrző?

Igazából az interneten található legtöbb plágiumellenőrző nem sokat ér, főleg az ingyenesek. Egy igazi plágiumellenőrző egy gladiátor, egy pusztító.

Egy gladiátor

Egy komplex rendszer, ami rengeteg dolgot figyel:

  • Szóegyezőség mesterséges intelligenciával
  • Backtranslation (Átfordítod-e máshonnan a szöveget)
  • Figyeli a legtöbb keresőmotor találatát, sőt saját adatbázisában is keres (amiket feltöltöttek mások).

Hogyan "játszhatom" ki a plágiumot?

Tudom, hogy erre a válaszra vágysz, így megadom. A régi titkot amit még nagyapáink meséltek egymásnak. (Főleg, hogy akkor még szinte nem is volt digitális plágiumvizsgálat)

Első Lépés - Kulcsszó technika

Tegyük, fel hogy a következő szöveget akarod átírni:

"A HR jelentése ma már sokkal többet foglal magába, mint az állásinterjúk lebonyolítása és az alkalmasnak tűnő jelentkezők kiszűrése. Ahogy a munka modern felfogásában egyre hangsúlyosabbá válik a munkaerő megszerzése, megtartása és menedzselése, úgy nő az ezzel foglalkozó szakemberek, azaz a HR jelentősége." (forrás)

plágiumellenőrzés eredménye

Az első és legfontosabb dolog, hogy kiemeljük a kulcsszavakat:

"A HR jelentése ma már sokkal többet foglal magába, mint az állásinterjúk lebonyolítása és az alkalmasnak tűnő jelentkezők kiszűrése. Ahogy a munka modern felfogásában egyre hangsúlyosabbá válik a munkaerő megszerzése, megtartása és menedzselése, úgy nő az ezzel foglalkozó szakemberek, azaz a HR jelentősége."

Második lépés - Mondat átformálás, szinonímák

A kulcsszavakból formáld át teljesen a mondatot, abból saját gondolatod alapján írd le, hogyan fogalmaznád meg.

Ezt követően, cseréld ki szinonímákra és forgasd meg a szórendet.

Pontbot ezt automatikusan megteszi, amikor kiválasztod az Esszéírást:

"HR jelentése az idők során megváltozott, az állásinterjúk lefolytatása fontos része a folyamatnak, a jelöltek alapos átvilágítása elengedhetetlen, és a modern munkaköri leírások tükrözik a HR mai fontosságát."

!!!! Természetesen itt is megjelölöd a forrást !!!!

A két mondat között 60,00% egyezőség van. Ezt már a legtöbb plágiumellenőrző nem képes felismerni.

Tanulság: Ha a pontbot 50-60% kalkulátora körülire viszed le a mondatok közötti egyezőséget, kicsi lesz a plágium esélye. De rendes egyetemista vagy, és megjelölöd a forrást.

Harmadik Lépés - Egyéni gondolattal kiegészítem a mondatot.

Miért? Mert előfordulhat, hogy valaki pont ezt a szöveget, pontosan ugyanígy kimásolja. Tovább beleépíted a gondolatodat:

"HR jelentése a szakdolgozat írása idejében, illetve a vizsgálati időszakban definiált, idők során megváltozott, az állásinterjúk lefolytatása fontos, és kiemelkedően jelentős része a folyamatnak, a jelöltek alapos átvilágítása, megvizsgálása elengedhetetlen, és a modern munkaköri leírások tükrözik a HR mai fontosságát."

Ezeket az új szavakat, könnyedén kinyerheted, ha rákattintasz kétszer a szóra. Ekkor kapsz egy szinonímaszótárt, és kinyerheted a plusz szavakat.

Az eredmény magáért beszél:

plágiumellenőrzés eredménye

Ezzel csak a Kulcsszó - Kérdés - Válasz módszer hatékonyságát erősítjük meg. Legyél fair, és mindig jelöld meg a forrásodat, így színesebb is lesz a szakdolgozatod, továbbá meglesz a minimum hivatkozások száma :)